zaterdag 19 oktober 2013

speculaas

De hele ochtend had ik het al koud,
en dat terwijl ik toch al een vest aan had gedaan,
en een wollen hemd, en wollen sokken...
Ik hunkerde naar warmte, maar weigerde de verwarming aan te zetten, nee toch...
ik wil nog niet aan winter denken.
Bij warmte in deze tijd van het jaar hoort voor mij warme chocolademelk
en speculaas, oh ja, dat zeker! En die verwarming laat ik nog even uit ;-)
Dus bakte ik twee bakblikken vol speculaas,
met oerzoet dit keer, waar ik laatst een zak van kocht.
Oerzoet is ingedikt rietsuikersap, dat alle goede mineralen nog in zich heeft,
je zou kunnen zeggen: gezonde suiker.... 
Het heeft een specifieke smaak, die wonderwel bij de speculaaskruiden past,
probeer het zelf maar een keer!
 Meng in een kom 250 gram zachte roomboter met 200 gram oerzoet,
(of gebruik lichtbruine basterdsuiker)
1 theelepel zout en 5 theelepels speculaaskruiden.
Voeg dan 2 eieren toe en roer daarna 450 gram speltmeel door de bruine massa
tot het een egaal deeg is geworden.
Zet afgedekt in de koelkast voor minstens een paar uur, en maximaal 3 dagen,
zodat de speculaaskruiden goed in het deeg kunnen trekken.
 Verwarm een oven voor op 175 graden.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht
en steek er koekjes uit tot het deeg op is.
Bestrijk met een beetje losgeklopt ei.
Bak een kwartiertje tot ze goudbruin zijn en laat ze goed afkoelen voor je ze in je mond steekt.
Ik kreeg er 2 bakblikken mee vol, totaal 54 koekjes,
genoeg voor ons om de komende week herfstvakantie mee door te komen ;-)
Als mijn dochter ze niet allemaal stiekem opeet natuurlijk.
want ze werden zeer lekker bevonden!

5 opmerkingen:

  1. Ga ik meteen maken deze vakantie, ik ben dol op speculaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uh, hoe lang moeten ze in de oven?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, dat is een goeie, ik zet het er even bij! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die zien er lekker uit! Ga ik geloof ik ook maar eens proberen, er staat hier ook nog oerzoet waar ik nog niet veel mee gedaan heb...

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je wil reageren! Ga vooral je gang, ik geniet ervan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...